Så hittar du jobb som utvecklare 2024

Hur hittar man jobb som utvecklare? Vi går igenom portfolio, kodtest, jobbsajter, intervjutips och trender. Oavsett om du är en erfaren utvecklare eller nyexad programmerare som vill bryta sig in i techbranchen så har du kommit rätt. Om du är utvecklare som är nyfiken på nytt jobb - då är denna artikel för dig.

Så hittar du jobb som utvecklare 2024

Status på arbetsmarknaden för utvecklare 2024

Många techföretag har gjort nedskärningar de senaste månaderna, och det finns en större tillgång på utvecklare än vad det gjort de senaste åren. Läget just nu är vad vi kan kalla “arbetsgivarens marknad”. Detta innebär att företagen kan ställa högre krav på erfarenhet och kunskap hos de utvecklare de vill anställa. Men vi ser ett ljus i tunneln! Efter en tid med hög inflation och ökande räntor, så börjar inflationen sjunka, och vi kan förvänta oss att även räntor sjunker på sikt, vilket bör ge en mer balanserad arbetsmarknad. Detta är positivt för dig som utvecklare som är nyfiken på nytt jobb. När företagen anställer fler och en brist på kompetens uppstår, så gör det dig som utvecklare mer attraktiv.

Bygg en portfolio och ett schysst CV

Idag skapas det första intrycket av dig som jobbsökande digitalt. Därför är din portfolio och ditt CV dina mest kraftfulla verktyg för att stå ut i mängden bland andra utvecklare. Portfolion och ditt CV berättar din professionella historia och visar upp din tekniska skicklighet, ditt kreativa tänkande och din förmåga att lösa problem. Här är några strategier för att bygga en övertygande portfolio och skapa ett CV som fångar uppmärksamheten hos potentiella arbetsgivare.

Din portfolio

En portfolio är mer än bara en samling av tidigare arbeten, den är ett levande bevis på din tekniska kompetens och din förmåga att genomföra projekt från början till slut. För att bygga en portfolio, börja med att välja projekt som visar en bredd av kunskap och färdigheter. Inkludera detaljerade beskrivningar av varje projekt, din roll i dess utveckling, och de teknologier du använde. Glöm inte att länka till live-versioner av dina arbeten (om möjligt) så att arbetsgivare kan se dina projekt “in action”.

Skräddarsy ditt CV för nästa jobb

Ditt CV bör spegla din unika professionella identitet och framhäva dina starkaste färdigheter och erfarenheter. Börja med en kort sammanfattning som belyser dina främsta kompetenser och eventuella yrkesmål som utvecklare. Var specifik med din tekniska erfarenhet, och använd kvantifierbara resultat för att visa på din påverkan i tidigare roller på tidigare jobb. Anpassa ditt CV för varje jobbansökan genom att betona de färdigheter och erfarenheter som bäst matchar det jobb du söker.

Övriga projekt, open source och tävlingar

Utöver traditionella projekt, överväg att inkludera bidrag till open source-projekt, deltagande i kodtävlingar eller hackathons, samt utveckling av egna verktyg och bibliotek. Detta visar ditt engagemang för lärande och din passion för teknik. Dessutom ger de en inblick i din förmåga att samarbeta med andra, en viktig färdighet i många utvecklarteam.

Nätverka och delta i event för utvecklare

I en bransch där vem du känner ibland kan vara lika viktigt som vad du kan, kan nätverkande och deltagande i event vara ett avgörande steg för att bygga professionella relationer och öppna dörrar till nya möjligheter som utvecklare. Dessa aktiviteter erbjuder inte bara chansen att lära känna branschfolk och potentiella arbetsgivare, utan ger också insikt i trenderna inom tech.

Event för utvecklare

Tekniksektorn är bred, och det finns otaliga konferenser, hackathons och meetups dedikerade till olika tekniker och aspekter av utveckling. Börja med att identifiera vilka event som bäst matchar dina intressen och karriärmål. Är du intresserad av en specifik teknik, eller vill du bredda ditt nätverk inom en viss bransch? Genom att välja event med detta i åtanke kan du maximera ditt deltagande och säkerställa att du möter rätt personer.

Var social och följ upp efter eventet

När du väl är på eventet, sträva efter att vara så social och tillgänglig som möjligt. Kom ihåg att nätverkande handlar om att ge och ta, var genuint intresserad av andra och fundera på hur du kan bidra till deras nätverk. Efter eventet, glöm inte att följa upp med de kontakter du har gjort. Ett enkelt meddelande på Linkedin eller ett mail för att tacka för samtalet och uttrycka intresse för att hålla kontakten kan lägga grunden för en långvarig professionell relation.

Utforska nya jobb med Talangio

Talangio vill göra det enkelt för dig som utvecklare att utforska nya jobb. Genom att skapa en profil hos oss gör du dig tillgänglig för nya jobbmöjligheter. Din profil är anonym, och du väljer själv vilka arbetsgivare du vill dela din kontaktinformation med. 

Skapa din profil

Det första steget i att använda Talangio är att skapa en anonym profil. Det innebär att du kan dela med dig av dina färdigheter, erfarenheter och vad du söker i ditt nästa jobb utan att lämna ut personlig information som ditt namn eller kontaktinformation. Denna funktion är särskilt värdefull för de som önskar utforska marknaden diskret, utan att oroa sig för att nuvarande arbetsgivare ser att man ser sig om efter nya utmaningar. Gå igenom onboardingen och glöm inte att verifiera din profil, så kommer den att aktiveras för företag som söker utvecklare.

Interagera med företag som söker utvecklare

När din profil är skapad får företag möjlighet att söka fram din profil. Tycker de att den verkar intressant så kan de skicka en kontaktförfrågan. Om du väljer att godkänna förfrågan så får arbetsgivaren tillgång till din profil. Detta steg markerar början på en mer direkt och personlig kommunikation. Det är här du har möjlighet att diskutera jobbet mer detaljerat, ställa frågor och eventuellt gå vidare till en formell intervjuprocess.

Kodtest och förberedelse för intervju

Att navigera genom kodtest och intervjuer är en avgörande del av jobbsökningsprocessen för dig som utvecklare. Dessa steg testar inte bara din tekniska kompetens utan ger också en inblick i ditt problemlösningstänkande och din förmåga att arbeta under press. För att lyckas rekommenderar vi noggrann förberedelse och en förståelse för vad arbetsgivare letar efter.

Förstå syftet med kodtest

Kodtest används ofta av arbetsgivare för att objektivt bedöma en kandidats programmeringskunskaper och problemlösningsförmåga. Det är viktigt att förstå att dessa tester inte bara mäter din förmåga att programmera utan också hur du tar dig ann ett problem, strukturerar din kod och löser problem med hjälp av kod.

Öva på kodtest

Ett av de bästa sätten att förbereda sig för kodtest är helt enkelt att öva. Testa tjänster som LeetCode, HackerRank, eller CodeSignal för att bekanta dig med olika typer av kodtest. Fokusera på att lära dig att lösa problem effektivt, optimera din kod och gör den lätt att förstå. Du kan ta tiden på dig själv för att se hur lång tid du använder, för att förbättra din hastighet och noggrannhet under press.

Förbered dig för den tekniska intervjun

Den tekniska intervjun går ofta hand i hand med kodtest och kan inkludera allt från att diskutera dina tidigare projekt till att lösa programmeringsproblem i realtid. För att förbereda dig:

  • Repetera grundläggande koncept: Säkerställ att du har en stark förståelse för datavetenskapliga grundläggande koncept, såsom datastrukturer, algoritmer och systemdesign.
  • Öva på att berätta om din kod: Var beredd att behöva förklara ditt tänkande högt under kodningsdelarna av intervjun. Detta hjälper intervjuaren att förstå ditt tillvägagångssätt och din problemlösningsprocess.
  • Gå igenom tidigare projekt: Var beredd att behöva diskutera dina tidigare projekt, de tekniska besluten bakom dem och de utmaningar du stötte på när de skapades.

Personlighets- och beteendefrågor

Under en intervju kommer du också få personlighets- och beteendefrågor som syftar till att utvärdera din förmåga att arbeta i team, hantera konflikter och anpassa dig till nya situationer. Öva på att svara på dessa frågor med hjälp av exempelvis STAR (Situation, Task, Action, Result) för att strukturera dina svar på ett tydligt och effektivt sätt.

Håll dig uppdaterad med de senaste teknikerna

I en bransch som präglas av snabb förändring är det viktigt som utvecklare att hålla sig uppdaterad med de senaste teknikerna och trenderna. Att vara väl insatt i nya programmeringsspråk, ramverk och verktyg ökar inte bara din anställbarhet utan också din förmåga att bidra med innovativa lösningar på tekniska utmaningar. Detta blir särskilt relevant med nya AI-tjänster som t.ex. Github Copilot och Codeium och som du garanterat förväntas veta hur du nyttjar i framtiden.

En av de enklaste metoderna för att hålla sig informerad är att prenumerera på nyhetsbrev och lyssna på podcasts. Att regelbundet läsa eller lyssna på dessa kan ge dig en bred översikt över vad som händer inom branschen utan att det tar särskilt mycket av din tid.

Trender inom rekrytering av utvecklare 2024

Kunskaper inom cybersäkerhet, artificiell intelligens (AI) och maskininlärning rankas högt på arbetsgivares önskelistor. Dessa kompetenser är inte längre bara önskvärda tillägg, de är kritiska för företag som strävar efter att förbli konkurrenskraftiga och säkra i en allt mer teknikdriven värld.

Mot bakgrund av det rådande ekonomiska läget, där företag är mer selektiva med sina anställningar, blir en stark portfolio allt viktigare för utvecklare som söker att sticka ut. Arbetsgivare letar efter konkreta bevis på tekniska färdigheter, framgångsrika projekt och förmågan att omsätta idéer till praktiska lösningar. En väl sammanställd portfolio som visar ett brett spektrum av arbeten kan göra en avgörande skillnad i rekryteringsprocessen.

Utöver teknisk kompetens, lägger arbetsgivare en allt större vikt vid mjuka färdigheter. Kommunikationsfärdigheter, anpassningsförmåga och förmågan att effektivt arbeta i team är avgörande egenskaper som söks hos dagens utvecklare. I en värld där projekt ofta omfattar tvärfunktionella team och arbete på distans, är dessa färdigheter essentiella för att upprätthålla produktivitet, innovation och samarbete.

Sammanfattning och nästa steg

I denna guide har vi utforskat en rad viktiga strategier och insikter för att navigera i arbetsmarknaden för utvecklare. Från att bygga en stark portfolio till vikten av att nätverka och hålla sig uppdaterad med de senaste teknikerna. Vi har även belyst de aktuella trenderna inom rekrytering av utvecklare, inklusive efterfrågan på kunskap inom cybersäkerhet, AI och maskininlärning, samt hur mjuka färdigheter och en välgjord portfolio blir alltmer avgörande.

Med tanke på det rådande ekonomiska klimatet och den teknologiska utvecklingens hastighet, är det tydligt att det finns både utmaningar och möjligheter. För att stå ut i en konkurrensutsatt arbetsmarknad krävs mer än bara teknisk kompetens. Som utvecklare behöver du visa upp en kombination av hårt arbete, kreativa projekt, starka kommunikationsfärdigheter och en vilja att kontinuerligt lära dig och anpassa dig.

Nästa steg för dig som utvecklare:

  1. Skapa en profil hos Talangio för att göra dig tillgänglig för nya jobbmöjligheter.
  2. Uppdatera din portfolio: Se till att din portfolio reflekterar dina viktigaste kunskaper, projekt och prestationer. Anpassa den efter de jobb du är mest intresserad av.
  3. Nätverka: Delta i branschevent och träffa nya människor inom tech. Använd sociala medier och professionella nätverk för att bygga och underhålla värdefulla kontakter.
  4. Håll dig uppdaterad: Prenumerera på nyhetsbrev och podcasts inom tech för att följa med i de senaste trenderna.
  5. Öva på kodtest och intervjuer: Förbered dig för tekniska intervjuer med kodtest och simulera intervjuer med vänner.

Med dessa steg kan du förbereda dig för nästa jobb som utvecklare. Vi önskar dig ett stort lycka till!

Utforska nya jobbmöjligheter

Vi hjälper dig som utvecklare att utforska nya jobb. Skapa en anonym profil idag och få erbjudanden från företag!

Läs mer

Vi testar AI-verktyg för frontend-utvecklare

Vi testar AI-verktyg för frontend-utvecklare

Det är nog ingen som missat AI-boomen det senaste året. Med AI så kan vi skapa riktigt användbara verktyg. Vi har testat några AI-verktyg för frontend-utvecklare!

Vad tjänar en frontend-utvecklare? Lön och trender [2024]

Vad tjänar en frontend-utvecklare? Lön och trender [2024]

Lön varierar för frontend-utvecklare. Genom att lägga ihop lönedata från olika källor så kan vi anta att en genomsnittlig lön för frontend-utvecklare är ca 40 000 till 50 000 kr per månad.

Så mycket bör din lön vara som systemutvecklare. Jämförelse och statistik.

Så mycket bör din lön vara som systemutvecklare. Jämförelse och statistik.

Vi har jämfört lön för systemutvecklare så att du har ett bra underlag när du ska förhandla om lön i nästa lönesamtal. Lönestatistik från flera källor.