Vad tjänar en frontend-utvecklare? Lön och trender [2024]

Vad har egentligen frontend-utvecklare i lön? Precis som andra former av utvecklare, så är lön en viktig faktor att överväga när du söker jobb eller förhandlar om löneförhöjning som frontend-utvecklare. Men vad kan du förvänta dig när det gäller lön som frontend-utvecklare? I denna artikel dyker vi ner i hur lönerna ser ut för frontend-utvecklare, vad som påverkar dom och jämför det med andra utvecklare så att du har mer “kött på benen” till nästa löneförhandling eller för nästa löneanspråk. Let’s go!

Frontend-utvecklare som arbetar på sin dator. Lön i kontanter ligger på bordet. I anime-stil.

Innehåll

 1. Introduktion till frontend-utveckling
 2. Rollen som en frontend utvecklare
 3. Faktorer som påverkar lön för frontend-utvecklare
 4. Förmåner för frontend-utvecklare
 5. Lönetrender och framtidsutsikter för frontend-utvecklare
 6. Genomsnittlig lön för frontend-utvecklare
 7. Slutsats: Är en karriär som frontend-utvecklare lönsamt?

Introduktion till frontend-utveckling

Frontend-utvecklare skapar den delen av en webbplats eller applikation som användaren interagerar med. Det innebär att designa och skapa användarvänliga gränssnitt. En frontend-utvecklare är ansvarig för att implementera och underhålla dessa gränssnitt och säkerställa att de fungerar korrekt på olika webbläsare och enheter. En utvecklare inom frontend kan exempelvis använda språk som HTML, CSS och JavaScript om den arbetar mot webben.

Som frontend utvecklare behöver du en kombination av tekniska färdigheter och kreativitet för att skapa användarvänliga och tilltalande gränssnitt. Du behöver vara bekant med de senaste trenderna inom design, och ha kunskap om användbarhet och tillgänglighet för att skapa en bra användarupplevelse. Som frontend-utvecklare är det också viktigt att du håller dig uppdaterad med de senaste verktygen och teknikerna inom området för att kunna leverera högkvalitativa resultat.

Frontend-utveckling är en viktig del av bl.a. webbutveckling och det finns en ständigt växande efterfrågan på kvalificerade utvecklare inom frontend. Med rätt kunskaper och erfarenhet kan du ha goda möjligheter att hitta spännande jobb och få en konkurrenskraftig lön som frontend-utvecklare.

Rollen som en frontend utvecklare

Som front-end utvecklare är din roll att skapa den visuella och interaktiva delen av en webbplats, program, spel, eller applikation. Din uppgift är att se till att webbplatsen eller applikationen fungerar smidigt och ger en bra användarupplevelse.

En frontend-utvecklares arbete kan vara mycket varierande och utmanande. Du kan vara involverad i att konvertera designskisser till kod, optimera prestanda och anpassa webbplatsen eller applikationen för olika enheter och webbläsare. Du behöver ha en stark teknisk kompetens och samtidigt vara kreativ och ha öga för detaljer.

Beroende på hur många frontend-utvecklare som finns på din arbetsplats, och hur ditt övriga team ser ut, så kan du behöva axla större ansvar eller ta en bredare roll. Som frontend-utvecklare kan du alltså arbeta endast med en liten del av en applikation, eller behöva ta på dig ansvar för både design och implementering samtidigt.

Att arbeta som frontend-utvecklare kan vara mycket givande, då du har möjlighet att skapa användarupplevelser som påverkar och engagerar användarna. Det blir ofta ditt arbete som blir “ansiktet utåt” för den produkt eller tjänst som ni levererar, eftersom det är du som har varit med och skapat det grafiska användargränssnitt som användaren faktiskt använder. Men det är också viktigt att vara medveten om att det kan vara en krävande och stundvis stressig roll, särskilt när det finns strama deadlines eller komplexa projekt.

Faktorer som påverkar lön för frontend-utvecklare

De erfarenheter och kvalifikationer du besitter som frontend-utvecklare har en betydande inverkan på din lön. Här är några av de viktigaste färdigheterna och kvalifikationerna som arbetsgivare kan värdera och som kan påverka din lön:

 1. Erfarenhet: Din yrkeserfarenhet spelar en stor roll när det gäller att bestämma din lön. Ju mer erfarenhet du har, desto mer värdefull blir du för arbetsgivaren och desto högre kan din lön vara. Det kan vara värt att notera att även om du är relativt ny inom branschen kan du fortfarande förhandla om en konkurrenskraftig lön med erfarenhet från sidoprojekt, eller portfolio.
 2. Utbildning och certifieringar: Om du har genomgått en formell utbildning eller relevanta kurser inom frontend-utveckling, kan det ge dig en fördel vid löneförhandlingar. Det visar att du har investerat i din kompetens och har kunskaper som är eftertraktade på arbetsmarknaden.
 3. Tekniska färdigheter: Din kunskap och färdigheter inom olika tekniker och verktyg inom frontend-utveckling kan också påverka din lön. Om du har specialiserat dig inom specifika områden, som till exempel responsiv design eller JavaScript-ramverk, kan det göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden och därmed öka din lön.
 4. Designfärdigheter: För att lyckas som frontend-utvecklare är det avgörande att inte bara ha tekniska färdigheter, utan också en stark känsla för design och användarupplevelse. Förmågan att skapa estetiskt tilltalande och användarvänliga gränssnitt är ofta vad som skiljer en bra frontend-utvecklare från en utmärkt frontend-utvecklare. Arbetsgivare söker efter kandidater som kan överbrygga gapet mellan teknisk kodning och visuell design för att skapa sömlösa användarupplevelser. Att ha en portfolio som visar upp dina designprojekt och frontend-lösningar är ett effektivt sätt att demonstrera dina designfärdigheter för potentiella arbetsgivare. En stark portfolio bör inte bara visa upp dina tekniska färdigheter, utan även din process, ditt öga för detaljer och din förmåga att tänka på användaren först.

Att vara medveten om dessa faktorer och kunna argumentera för dina styrkor kan hjälpa dig att förhandla om en konkurrenskraftig lön som front-end utvecklare.

Förmåner för frontend-utvecklare

Utöver lönen kan frontend-utvecklare också dra nytta av förmåner som är vanliga inom tech-branchen. Här är några exempel på förmåner som kan vara vanliga för frontend-utvecklare:

 1. Flexibla arbetstider: Många företag erbjuder flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete.
 2. Utbildning och utvecklingsmöjligheter: Vissa företag kan erbjuda möjligheter till vidareutbildning för att hjälpa sina anställda att utvecklas och hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna och teknikerna inom frontend-utveckling.
 3. Hälsorelaterade förmåner: Många arbetsgivare erbjuder olika hälsorelaterade förmåner, som tillgång till gym, friskvårdsbidrag eller cykelförmån för att stödja sina anställdas hälsa och välbefinnande.
 4. Teamaktiviteter och sociala evenemang: För att främja ett positivt arbetsklimat och teamkänsla kan företag ordna olika teamaktiviteter och sociala evenemang, som afterwork, utflykter eller teambuilding-aktiviteter. Vissa företag inom tech ordnar även hackathons.

Att ha tillgång till dessa förmåner och förmåner kan vara en lockande del av att vara en frontend-utvecklare och kan bidra till att öka din totala arbetsnöjdhet.

Lönetrender och framtidsutsikter för frontend-utvecklare

Frontend-utveckling är ett område som fortsätter att växa och utvecklas. Efterfrågan på frontend-utvecklare förväntas fortsätta öka i framtiden, då fler och fler företag inser vikten av att ha en välutformad och användarvänlig webbplats eller applikation. Med intåget av artificiell intelligens (AI) i branchen kan man förvänta sig att vissa arbetsuppgifter för frontend-utvecklare kommer att förändras. Exempelvis kommer implementering och enklare designsketcher bli enklare att skapa med hjälp av AI. Som frontend-utvecklare kommer du förväntas att kunna använda och dra nytta av dessa tekniska framsteg.

Genomsnittlig lön för frontend-utvecklare

Den genomsnittliga lönen för frontend-utvecklare varierar liksom andra typer av positioner på flera faktorer, inklusive erfarenhet, utbildning och var du befinner dig. Lönestatistiken för frontend-utvecklare är inte lika väldokumenterad som exempelvis lön för systemutvecklare.

Enligt Unionen (2024) så ligger marknadslönen för en frontend-utvecklare mellan 37 000 och 49 000 kr, tittar vi istället på IT-Högskolan (2024) så menar de att man kan förvänta sig en lön mellan 35 000 och 60 000 kr som frontend-utvecklare. Framtid (2024) lägger sig i det nedre spannet av IT-Högskolans intervall, och pekar istället på att frontend-utvecklare har en genomsnittlig månadslön på 45 000 kr. Indeed (2024) anger den genomsnittliga grundlönen till 49 600 kr.

Lön varierar för frontend-utvecklare enligt grafen ovan. Genom att lägga ihop dessa olika källor så kan vi anta att en genomsnittlig lön för frontend-utvecklare är ca 40 000 till 50 000 kr per månad.

Om lön är en viktig faktor för dig som utvecklare så kan det vara en ekonomisk fördel att rikta karriären mot systemutvecklare istället för frontend-utvecklare då dessa generellt har en hög lönenivå.

Frontend-utvecklare har generellt sett goda löneutsikter. Genomsnittliga löner för frontend-utvecklare, liksom andra typer av utvecklare, kan variera beroende på faktorer som geografisk plats, bransch och erfarenhetsnivå. Det är viktigt att undersöka och jämföra lönedata för att få en bättre uppfattning om vad som är realistiskt i din specifika situation.

Det är också värt att notera att det finns möjligheter att öka din lön som front-end utvecklare genom att utveckla dina färdigheter och specialisera dig inom efterfrågade områden. Att hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna och teknikerna inom front-end utveckling kan hjälpa dig att differentiera dig på arbetsmarknaden och öka din marknadsvärde.

Frontend-utvecklare? Skapa en anonym profil och få erbjudanden från företag.

Slutsats: Är en karriär som frontend-utvecklare lönsamt?

Att vara en front-end utvecklare kan vara en givande karriär, både i form av arbetsuppgifter och ekonomisk ersättning. Med rätt erfarenhet, utbildning och färdigheter kan du förvänta dig en konkurrenskraftig lön och möjligheter till utveckling.

Det är viktigt att påpeka att lönen inte är den enda faktorn att överväga när du väljer en karriär. Andra aspekter, som arbetslivets balans, kulturen på arbetsplatsen och möjligheter till personlig utveckling, är också viktiga att beakta.

Om du är intresserad av teknik, design och att skapa användarupplevelser kan jobbet som utvecklare inom frontend vara ett spännande och lönsamt karriärval. Genom att förstå hur lönerna ser ut och de faktorer som påverkar lönen kan du bättre förbereda dig och fatta informerade beslut för din framtid som frontend-utvecklare.

Källor

Unionen (2024) https://www.unionen.se/rad-och-stod/om-lon/marknadsloner/frontend-developer?active-tab=0. Hämtad 2024-02-25.

IT-Högskolan (2024) https://www.iths.se/frontend-utvecklare-lon/. Hämtad 2024-02-26.

Framtid (2024) https://www.framtid.se/yrke/front-end-utvecklare. Hämtad 2024-02-26.

Indeed (2024) https://se.indeed.com/career/frontend utvecklare/salaries. Hämtad 2024-02-26.

Utforska nya jobbmöjligheter

Vi hjälper dig som utvecklare att utforska nya jobb. Skapa en anonym profil idag och få erbjudanden från företag!

Läs mer

Så hittar du jobb som utvecklare 2024

Så hittar du jobb som utvecklare 2024

Hur hittar man jobb som utvecklare? Vi går igenom portfolio, kodtest, jobbsajter, intervjutips och trender. Om du är utvecklare som är nyfiken på nytt jobb - då är denna artikel för dig.

Vi testar AI-verktyg för frontend-utvecklare

Vi testar AI-verktyg för frontend-utvecklare

Det är nog ingen som missat AI-boomen det senaste året. Med AI så kan vi skapa riktigt användbara verktyg. Vi har testat några AI-verktyg för frontend-utvecklare!

Så mycket bör din lön vara som systemutvecklare. Jämförelse och statistik.

Så mycket bör din lön vara som systemutvecklare. Jämförelse och statistik.

Vi har jämfört lön för systemutvecklare så att du har ett bra underlag när du ska förhandla om lön i nästa lönesamtal. Lönestatistik från flera källor.